2012. augusztus 21., kedd

Málnás-mákos torta - SAD VIII.

Sem máktortának, sem pedig málnatortának nem merném nevezni, de ez mindegy is, mert egyszerűen csak meg kell sütni és kész. Az indok egyszerű, egy óra alatt elkészíthető, az összehatás pedig nagyon jó! Savanykás málna, kesernyés kakaó és jellegzetes mák íz keveredik, mindezt pedig a vaníliás mascarpone fogja össze.


A torta a SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) nyolcadik fordulójára készült, melynek ehavi háziasszonya Petra. Eredetileg valami sárga málnás édességet terveztem, de a málna egy nappal korábban ért be, így jól lemaradtam róla a piacon.

Azt, hogy kívülről hogy maszatoltam össze, nézzétek el nekem, nem volt időm lehűteni a tortát és a krémet. No, nem magyarázkodom tovább, itt a recept:

Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy bio tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Hozzávalók a mákos piskótához (18 cm-es formához):

3 nagy bio tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
30 g mák
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és 50 g cukorból kemény habot verek. A mákot 25 g cukorral megdarálom. Hozzáadom a habhoz a tojások sárgáját, beleszitálom a cukros mákot, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Hozzávalók a krémhez:

250 g mascarpone
200 ml hideg, zsírdús tejszín
100 g porcukor
egy rúd vanília kikapart magjai
ízlés szerint citrom- vagy narancshéj

+ A lapok közé egy kis üveg (kb. 300 g) házi málnalekvár, a tetejére 200 g málna.

A tejszínből kemény habot verek. A krémsajtot robotgéppel összekeverem a porcukorral, a vaníliával és a citrushéjjal. Óvatosan összevegyítem a tejszínt és a krémet, a hűtőbe teszem, míg megsütöm a piskótákat.


Mindkét piskótát félbe vágom. A tortakarika aljára helyezek egy réteg kakaós piskótát, megkenem 2-3 nagy ek. málnalekvárral, majd eloszlatom rajta a krém negyedét. Erre jön az egyik mákos lap, újabb adag lekvár és krém. Megint mákos lap, lekvár, krém. A felső piskóta ismét kakaós lap. (Itt már erősen kellett küzdenem, hogy beleférjen a formába.) A tortát formástól behűtöm néhány órára (sietősebb verziónál mehet a fagyasztóba is). Miután összeáll a torta, rákenem a kimaradt krémet, megszórom egy kis mákkal, végül ráhalmozom a málnaszemeket.


15 megjegyzés:

  1. Piszok módon én bizony sütit reggeliztem, de jöhet a tied ebédre! Nagyon szép és jaaaj mákos...love it!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ;-) Nincs is jobb reggeli, mint a torta vagy a hideg pizza. :-)

      Törlés
  2. De nagyon kedvemrevaló lenne, nagyon szép és finom !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm a kedves szavakat! :-)

    VálaszTörlés
  4. Oh! Jöhet, bár a mákkal kicsit hadilábon állok, de miért is ne, egy kis szeletet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele, de tessék barátkozni, mi már nagy cimbik vagyunk! :-)

      Törlés
  5. Nagyon tetszik a málnahegy a hófehér tortán és ezek az ízek együtt... Hmmm, remekül hangzik. :)

    VálaszTörlés
  6. Málna az egyik kedvenc gyümölcsöm. Idén nagyon keveset ettem belőle...Nagyon guszta desszert a fordulóra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is. :-( De még nem késő, szeptemberben is van. Annak örülök, hogy a fagyasztóba és a polcra már került belőle.

      Törlés
  7. Gyönyörű lett így is, nem kár a sárga málnáért! :))

    VálaszTörlés
  8. Én pont ma vettem először sárga málnát, nemsokára megmutatom, mit készítettem belőle!:)

    VálaszTörlés
  9. most sütöttem meg a mákos lapot. egyszerűen remek. málna híján narancsmousse-t készítettemkacérkodom egy csokoládéöntettel a tetején

    VálaszTörlés