Túrós pogácsa, ahogyan anyukám készíti




Hozzávalók:

250 g liszt
250 g vaj
250 g túró
1 ek. só
tojás és sajt a tetejére

A vajat, a túrót és a sót összekeverjük, hozzáadagoljuk a lisztet, alaposan összegyúrjuk. A tésztát lefóliázva hűtőben pihentetjük minimum fél napig, de akár több nap is lehet, vagy a fagyasztóban hosszabb idő is.

A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, a tetejét megszórjuk sajttal. 170-180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ebben a tésztában azt szeretem, hogy milliónyi variációs lehetőséget tartogat. A tésztát megsüthetjük nagy pogácsának vagy aprónak, sajtos rudat is készíthetünk belőle, ha nem akarunk szaggatni. Megtölthetjük negyedbe vágott virslivel, és kész a virslis kifli, vagy tölthetjük bármilyen töltelékkel a kör alakúra szaggatott tésztát, félbehajtjuk lenyomkodjuk a széleket, és kész a hasé. Én általában dupla adagot kezdek, ha már nekiállok, de bármennyit készíthetünk.

Íme néhány variáció:


A tésztába belekeverek néhány kanál készen kapható tésztaszószt és felaprított olajbogyót. A tetejére bazsalikom kerül. Ennél a variációnál még egy kis lisztet felvesz a tészta, mert a szósz meghígítja.






Sonkát vagy tarját vágunk fel kis kockákra, a tésztába gyúrjuk, a tetejét napraforgómaggal szórtam meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések